Dullsville

A contrarian view of the new ICA
By GREG COOK  |  January 17, 2007

070119_inside_ica
REAR ENTRY: Did the architects intend the ICA to turn its back on Boston?

I waited in a crowd for two hours before finally getting into Boston’s new Institute of Contemporary Art on opening day, December 10. Just then a mother rushed out the door, telling her husband and their four little girls, “They say another hour.” One girl groaned, “Another hour? Arrggh!” Dad scowled, “This place better be amazing.”

Most critics as well as most visitors I’ve spoken have called the new ICA just that. But I’ve had misgivings since I first visited last April, and three visits since the building was finished in December have only confirmed them. How do you embrace a building that turns its back on the city?

New York architects Diller Scofidio + Renfro take advantage of the South Boston waterfront site by orienting the new ICA toward the harbor. This is one of the building’s highlights as well as a great challenge for its use. They offer water views throughout. You can sit outside on a grandstand, under the cantilevered fourth-floor galleries, and look across the harbor walk to the water. When it works, it’s a calm, embracing shelter, but the massive cantilever puts it perpetually in shadow. I can’t help thinking of how Mr. Burns erected a contraption to block out the sun on The Simpsons. And for roughly half of each year Boston weather will make this windy, exposed spot inhospitable.

Many have praised the way the wood of the harbor walk continues up the grandstand stairway into the glass-walled ICA theater, turns up into the ceiling and then comes back out, sheathing the bottom of the cantilevered top floor. It’s a suave touch but an awful social metaphor: the stairway is a symbolic invitation into the privileged space of the museum, but any outsider who climbs it is halted by a glass wall.

A computer lab — the “Mediatheque” — hangs below the cantilevered galleries like the bridge of Star Trek’s Enterprise. From inside, the end wall is a window framing the harbor so that, unless you’re sitting in the first row, you see only rolling water — no horizon, no shore. It’s a great view on its own terms, but a dictatorial gesture that forces you to look a prescribed way.

Amid such design flourishes, the architects forgot that just about every visitor will approach the building from the land side. Or did they intend the ICA to turn its back on Boston? The building’s profile resembles a folded-up laptop computer (wow?), but the street façade could be any drab office building. At street level, the right half is a gray wall with a staff entrance and a loading dock, which I think in architect lingo is the building’s anus. The left half offers windows into an entrance hall, but you have to go around the side to enter. The doors are set so far back that the hall is mostly dead space. The design hustles you toward the admissions desk and the gift shop, ignoring a specially commissioned mural of a giant Japanese anime-style naked prepubescent girl farting.

1  |  2  |  3  |   next >
  Topics: Museum And Gallery , Visual Arts, Institute of Contemporary Art, Cultural Institutions and Parks,  More more >
| More


Most Popular
ARTICLES BY GREG COOK
Share this entry with Delicious
  •   OUTSIDE THE LINES  |  September 17, 2014
    It’s hot, sweaty, satirical, messy, manic, Technicolor, cartoony, psychedelic stuff.
  •   FALL ARTS PREVIEW | ART: BODIES OF WORK  |  September 10, 2014
    Plus candy that you can actually eat!
  •   DIGGING IN THE DUST  |  September 03, 2014
    What do we preserve? And why?
  •   LIFE IS A CARNIVAL  |  August 27, 2014
    To run away with the circus — it’s a glamorous metaphor for “leaving a dull life for a colorful one.”
  •   A WORLD GONE WRONG  |  August 20, 2014
    The skies always seem threatening in Jennifer Hrabota Lesser’s paintings.

 See all articles by: GREG COOK